Produkten har lagts till i varukorgen!
Svenska

Hur ser MonZon på Säkerhet, Kvalitet och Miljö?

Svar: Vi har över 75-års erfarenhet av att montera, utveckla, testa, certifiera, projektanpassa, distribuera  byggnadsställningar och väderskydd runt om i världen.

 • Säkerheten kring att leverera byggnadsställning är extremt hög. MonZon leverar INGA ställningssystem som INTE är testade och godkända i enlighet AFS 2013:4.
 • Kvalitet bestäms genom att man testar och certifierar produkter INTE som många tror över ett visuellt bedömmande på enskild produkt!
 • MonZon är Kvalitets- och Miljöcertiferade enligt ISO 2015.

             

 

Hur kan MonZon ha så låga priser?

Svar: Vi tillverkar i egna fabriker UTAN mellanhänder vilket återförsäljare eller distributörer ofta har. Då mycket av vår försäljning sker över internet vilket i sig ger relativt låga omkostnader.

 

Var sker Er tillverkning?

Svar: Våra fabriker finns i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Polen, England, Frankrike, Portugal, Australien, Korea och Kina.

 

Vad ska du använda ställningen till?

Svar: Det finns olika typer av byggnadsställningar och de har olika användningsområden även om de alla täcker ditt behov av säker åtkomst på höjden.

MonZon har följande typer av byggnadsställningar:

 • MonZon FRAME® och MonZon NO LIMIT™ som passar bäst för utvändigt underhåll, målning, snickeri, byte av fönster etc. Detta är två ramställningar som tillverkas i aluminium och är i lastklass 3-4. FRAME® och NO LIMIT™ är enkla att installera och lätta att hantera. Vi har gjort många olika paketlösningar i FRAME® och NO LIMIT så det är lätt att hitta rätt storlek.
 • MonZon MODULAR® och NO LIMIT™ är byggnadsställningar av spiror och lösa delar som tillverkas i stål i lastklass 5.
 • MonZon MODULAR LIGHT® och NO LIMIT™ är båda ett universial system som bygger på modulställning tillverkade i aluminium i lastklass 5.
 • MODULAR®, MODULAR LIGHT® och NO LIMIT™ används för tyngre och större uppgifter. De används ofta i stora projekt, av hyresföretag, inom industrin och offshore.
 • MonZon NO LIMIT  kan även användas till hängande konstruktion under broar och inom varvsindustrin.
 • MonZon PROTECT IT® används till att säkra byggnader mot väder och vind. De används ofta på såväl mindre som större projekt, av hyresföretag, inom industrin och offshore när man måste garantera en torr och säker arbetsmiljö.
 • MonZon EVENT® Som en av dom få som genomfört fullskale prov enligt SS-EN 13200-6:2006 på vårt läktare system som används med upp till 20 000 åskådare vid olika evenemang runt om i Norden.

 

Varför välja MonZon NO LIMIT?

Svar: Under alla de år som familjen Månsson jobbat med att montera byggnadställning har man ställt sig frågan? Varför skall det vara osäkert, tungt, tidskrävande och dåligt för kroppen att arbeta med byggställningar. Därför har man nu tagit fram ett ställningssystem som går att fås enbart i aluminium som hanterar de flesta arbetssituationer gällande belastning och normala bygghöjder. 

NO LIMIT™ jämfört med MODULAR®:

 • 49 % lägre vikt med NO LIMIT™
 • 26 % färre komponenter med NO LIMIT™
 • 33 % snabbare montering med NO LIMIT™
 • 50 % mindre arbetskostnader med NO LIMIT™
 • NO LIMIT™ använder c/c mått 300, 250, 225, 200, 175, 150, 125, 100, 75, 50, 25 jämfört med MODULAR® 307, 257, 207, 157, 140, 109, 73 cm.
 • NO LIMIT™ har självlåsande plank/plattformar medans MODULAR® behövs det ett extra planklås för att säkra inplankingen mot urlyftning.
 • NO LIMIT™ har självlåsande sparklister medans MODULAR® behövs det extra hållare för att säkra sparklisten mot urlyftning.

 

Är ramställningarna stabila?

Svar: Ja, ställningsramar är mycket stabila med 4 mm godstjocklek och fackverksräcken. Fasadställningarnas väggfästen ökar på stabiliteten ytterligare och dessa är godkända att byggas upp till 50.5 meters höjd.

 

Vilka bredder kan man få på Era ramställningar?

Svar: Man kan välja mellan 73 cm eller 100 cm, där den senare är helt unik för marknaden och ingår i vårt framtids system, MonZon NO LIMIT. (till höger nedan)

 

Hur ska ramställningens diagonalstag monteras?

Svar: I vart femte ställningsfack gällande MonZon FRAME® men INGA diagonalstag behövs i MonZon NO LIMIT™ vid användet av MonZonräcke™

 

Ramställning eller spirställning?

Svar: Vår erfarenhet säger att man kan använda ramställning till dom flesta arbeten dock är den begränsad med sina fast höjdmått på 2m där har man mer flexibilitet med modulställningar (vertikal spiror) som kan justera höjderna med 50 cm intervaller och hanterar tyngre belastning än ramställning. Privatpersoner väljer oftast ramställning pga att det är färre delar och enklare montering.

 

Aluminium eller stål?

Svar: Spirställningar tillverkas i aluminium och stål. Dessa spiror ser exakt likadana ut och täcker exakt samma behov.

 

Spiran 3m till vänster på bilden är gjord av aluminium och spiran till höger är gjord av stål. Den stora skillnaden är helt klart vikten. Aluminiumspiran väger 5,9 kg och stålspiran väger 15,2 kg. Detta är en betydande skillnad när man hanterar denna typ av delar. Om du stöter på ståldelar som inte väger mycket mer än aluminiumdelar betyder det att stålets väggtjocklek är mindre och att den inte tål lika mycket belastning. Råvarupriset på aluminium är nästan tre gånger högre än stål, så en byggnadsställning av stål bör vara betydligt billigare. Runda profiler tål mer belastning och en hårdare behandling än fyrkantiga profiler.

 

Vad är plattformarna gjorda av?

Svar: Våra standardplattformar är aluminium-plattformar, glasfiber-plattformar där stommen är gjord av aluminium som är klädd korregerad aluminiumpanel eller med väderbeständig och certifierad glasfiberpanel eller stål-plattformar. På varje ordinarie nivå använder man en, två, tre eller fyra plattformar.

Man kan även få U-Stålplank eller U-Aluminiumplank som alterntiv, men då behövs det två U-plank 32 mot en U-plattform 61 (glasfiber).

 

Hur stor ställning behöver du?

Svar: De flesta leverantörer har gjort färdiga paketlösningar där du kan se byggnadsställningens dimensioner. Ramställningar och modulställningar har vanligtvis ställningssektioner som är 3 m långa. Som regel är arbetshöjden (så högt som du når) 2 m. Över den övre plattformshöjden. Höjden mellan våningarna är 2 m. Kontrollera måtten noggrant.

 

Är ställningspaketen kompletta?

Svar: Ja, alla våra ställningspaket är kompletta och redo att brukas. I ställningspaketen ingår glasfiber-plattformar, dubbelräcken, diagonaler, ställbara fötter (80cm), väggfästen, låsbyglar m.m. Om ställningen skall användas i yrkesmässigt bruk ska den, enligt AFS 2013:4 kompletteras med sparklister och trappor eller uppgångsplattformar. OBS! Att våra baspaket är tänkta som komplettering till befintlig ställning eller för privatpersoner som inte omfattas av AFS 2013:4.

 

Kontrollera alltid materiallistan?

Svar: Kontrollera dellistan noggrant. Se till att den innehåller alla delar som krävs och som du behöver. Du måste t.ex. ha väggfästen med ögleskruv och sparklister (fotlister). För att utvärdera två till synes liknande byggnadsställningar mot varandra, kontrollera material listorna. Kontrollera vilka delar som är i aluminium och vilka som är i stål. Kontrollera alltid vilken typ av plattformar (golv) som finns i paketet. Våra certifierade plattformar med glasfiber (komposit) är mycket lättare att hantera och har mycket längre livslängd än plattformar med plywood. Glasfiber plattformar tål också lagring mycket bättre än plywood plattformar.

 

Monteringsanvisningar?

Svar: Det är viktigt att ställningen är korrekt monterad. Monteringssanvisningar på svenska måste följa med byggnadsställningen. MonZon har en detaljerad monteringsinstruktion som kan laddas ner från vår webbplats. 

Om du är osäker på något i samband med monteringen rekomenderar vi våra kunder att kontakta oss.

Som du kan se ovan finns det många olika typer av byggnadsställningar. Gemensamt är att de är godkända i olika lastklasser. Det är viktigt att du inte belastar ställningen med mer vikt än det är godkänt för. Till exempel. är vår FRAME® byggnadsställning i lastklass 3. Detta innebär att du kan ladda med 200 kg per. m2 golvyta, men bara en våning i taget. Detta kommer att visas i monteringsinstruktionerna för resp. ställningssystem.

Svar: Det är viktigt att ställningen är korrekt monterad. Monteringssanvisningar på svenska måste följa med byggnadsställningen. MonZon har en detaljerad monteringsinstruktion som kan laddas ner från vår webbplats. 

Om du är osäker på något i samband med monteringen rekomenderar vi våra kunder att kontakta oss.

 

Finns det monteringsfilmer?

Svar: Ja, alla våra ställningspaket, ställningstrailerstrapptorn, byggtrappor, publika trapptorn samt väderskydd kan man ser hur resp. paket kan monteras säkert och effektivt. Detta är något vi är ensamma om på marknaden att tillhandha online för våra kunder allt för att ge alla trygghet när man handlar av MonZon.

 

Alla byggnadsställningar måste ha typgodkännande?

Svar: För att alla som arbetar med eller på byggnadsställningar ska vara säkra har Sverige strikta regler för vad som krävs av byggnadsställningen. För att veta att byggnadsställningen du ska köpa är i enlighet med reglerna måste du kontrollera att den har ett typgodkännande. Detta ska vara lätt tillgängligt online så det är lätt för kunden att veta att byggnadsställningen är godkänd.

Se dom fullständiga typgodkännanden här

 

Kan man blanda MonZon Modular® med Layher Allround, modulställning?

Svar: Ja, se här

 

Säkerhets- och byggnadsställningskurs?

Svar: Som privatperson finns det inget krav på att du måste gå en ställningskurs innan du monterar och använder din byggnadsställning. Men det är viktigt att du följer monteringsinstruktionen noggrant.

För dem som utför arbete/industri inom byggnadsställningar finns det strikta regler för vilka kurser du måste ha. För dem som installerar byggnadsställningar finns det olika certifikat beroende på hur högt du ska bygga.

 

Kan jag komplettera min ställning?

Svar: Att bygga byggnadsställningar är nästan som att bygga med Lego. Förutom de grundläggande delarna som du hittar i ställningspakten finns det många andra ytterligare delar som gör fasadsställningen mer flexibel. Om du har utmaningar som terräng som lutar mer än du kan justera med de undre bottenskruven, då kan du kompensera med t.ex. och 1m. ram. Om plattformen inte når önskad höjd kan du montera den med en del som kallas U-bom, justerbar. Om vissa platser vill ha en bredare plattform använder vi konsoler. Lösningarna är många och vi hjälper dig gärna att hitta rätt lösning för dig. Ibland kan det vara bra att ta en bild av väggen med utmaningarna och skicka oss så hittar vi en lösning med dig.

 

Garantier?

Svar: Kontrollera vilken typ av garanti leverantören erbjuder. MonZon erbjuder 10 års garanti mot tillverkningsfel. Det finns ingen garanti mot användarfel. 

 

Hur mycket väger en ställning?

Svar: För att få ett exakt svar på detta rekomenderar vi att Ni tittar på respektive ställning då vikten beror på ställningstyp, material m.m.

Våra populäraste är tillverkade av aluminium och de blir därför betydligt lättare än en ställning i stål.

Nästan alla av våra ställningspaket går att köras på en vanlig bilsläpkärra.

Som exempel kan nämnas att ställningspaket FRAME® i aluminium 3x6 meter väger ca 172 kg och ställningspaket FRAME® i aluminium 9x6 meter ca 366 kg.

 

Vad är det för skillnad mellan Villapaket och våra byggställningspaket?

Svar: I villapaketen ingår det flera delar såsom ställbara fötter, L-bom med mera. Detta gör att ställningen kan byggas i flera olika storlekar.

T.ex. kan man med Villapaket 3 bygga den i storlekarna 9x6 meter med gaveltopp, 9x6 meter, 6x8 meter samt 15x4 meter. ( längd x arbetshöjd )

 

Hur kan MonZon garantera tillgänglighet på produkterna?

Svar: För att kunna erbjuda varor av hög kvalitet till lägsta möjliga pris köper vi dem direkt från våra tillverkare över hela världen. Leveranstiderna kan ibland bli mycket långa. Även om vi gör vårt yttersta för att få hem varor är det svårt att bedöma efterfrågan eller förutse försenade leveranser varför varor ibland tar slut. Vi måste därför reservera oss för att våra varor ibland inte finns tillgängliga när kunderna efterfrågar dem.

 

Transport och leverans?

Svar: Kontrollera alltid fraktpriset innan du beställer byggnadsställningar. Det finns ofta stora paket så att transport kan bli dyr.

Vi skickar dagligen ställningspaket med DHL som transportör i Norden. Leveranstiden på våra lagervaror ligger vanligtvis på mellan 2-4 arbetsdagar. I vår webbutik kan du enkelt beräkna det exakta priset för frakt genom att välja en produkt och ange ditt postnummer. 

 • Vart är min leverans? Du kan söka efter din sändning med hjälp av sändningsnummer HÄR!

Det är också möjligt att hämta varor själv på ett av våra lager i Göteborg och Stockholm så att du sparar transportkostnader.

 

Kan jag lagra min ställning utomhus?

Svar: Ja, ställningarna tål såväl väder som vind utan att rosta.

 

Kan jag använda någon programvara av MonZon för att rita min byggställning?

Svar: Ja, vi har tagit fram ett unikt egetutvecklat designverktyg som bygger på vår erfarenhet som ställningsbyggare och på hur vi ser på ett säkert och effektivt sätt att säkerställa säkerhet och effektivitet på byggarbetsplatsen. Se här

 

Kan MonZon göra designen och beräkna byggställning och väderskydd enligt SS-EN 16508:2015?

Svar: Ja, som en av dom få kan vi lämna över förslag på ett projekt och göra konstruktionsberäkningar där hela konstruktionen beräknas som en enhet där egenvikt, last, vind och snö beräknas. 

 

Tar MonZon på sig fullt ansvar om något händer?

Svar: Ja, om man använder sig av 100% Orginal MonZon produkter och följer våra anvisningar gällande projekt design, materiallistor och belastningar undertecknar firmatecknare en verifieringsrapport av konstruktionsberäkningen för ett projekt. Denna unika rapport är en viktig del i ett större projekts säkerhet och kvalitetsstämpel.

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier
Handla
Information